Naslovnica
O nama
Povijest tvrtke
Misija i vizija tvrtke
Katalog proizvoda
Novosti u ponudi
Sustavi za strojno nijansiranje
Naši dobavljači
Savjeti stručnjaka
Velekem Partner Card
Dizajn interijera
Vizualno mijenjanje prostora
Odabir boja
Igra svjetla i sjene
Kako kombinirati boje
Veleprodaje
Maloprodaje
Kontakt
Impressum

Tražilica

Anketa
Koliko ste zadovoljni sa uslugom i ponudom u prodajnim centrima Velekema?

Kako kombinirati boje


Postoji bezbroj zanimljivih kombinacija boja spektra, a neke od osnovnih su:
neutralna, monokromatska, harmonična i komplementarna.
 
Neutralna kombinacija odnosi se na upotrebu "neboja" poput bijele, crne, sive, smeđe i bež. Za ovu kombinaciju kažemo da ju karakterizira nedostatak boje. Ovo je idealna podloga za izlaganje i isticanje zanimljivih dodataka poput vaza, slika, ukrasa koje će najviše doći do izražaja upravo na neupadljivoj bijeloj ili bež podlozi.

 
Monokromatska
kombinacija zasniva se na samo jednoj boji. Kako biste ju učinili zanimljivijom, upotrijebite nekoliko svjetlijih ili tamnijih tonova iste boje. Monokromatsku shemu možete koristiti u svim prostorijama, a idealna je za dnevnu ili spavaću sobu.

 
Harmoničnu kombinaciju dobiti ćete ukoliko koristite boje koje se nalaze jedna do druge u spektru boja npr. plava i zelena ili žuta i narančasta. Ovu kombinaciju također možete koristiti u svim prostorijama jer djeluje opuštajuće uslijed nedostatka agresivnih kontrasta.
 
Za komplementarnu kombinaciju vrijedi pravilo da se "suprotnosti privlače". Sastoji se od boja koje se na spektru nalaze jedna nasuprot druge npr. zelena i crvena ili žuta i ljubičasta. Crvena je primarna boja, a njezin komplement je zelena – sekundarna boja nastala spajanjem s preostale dvije primarne boje (plave i žute). Takve kombinacije se savršeno nadopunjavaju i ističu, a preporučujemo da se koriste za prostorije u kojima se boravi samo kraće vrijeme.