Naslovnica
O nama
Povijest tvrtke
Misija i vizija tvrtke
Katalog proizvoda
Novosti u ponudi
Sustavi za strojno nijansiranje
Naši dobavljači
Savjeti stručnjaka
Velekem Partner Card
Dizajn interijera
Vizualno mijenjanje prostora
Odabir boja
Igra svjetla i sjene
Kako kombinirati boje
Veleprodaje
Maloprodaje
Kontakt
Impressum

Tražilica

Anketa
Koliko ste zadovoljni sa uslugom i ponudom u prodajnim centrima Velekema?

Odabir boja


Prilikom odabira boja razmislite o slijedećim pitanjima:
  

Kakva je orijentacija prostora?

Svjetlo jako utječe na izgled boja. Ukoliko je stan okrenut prema sjeveru, poželjno ga je urediti toplim bojama. Isto tako, ako je prostor okrenut prema jugu imati će topao odsjaj što omogućuje korištenje hladnijeg spektra boja. Istočna ili zapadna orijentiranost stana svemu daje crvenkasti ton.
 
 

Treba li veličinu prostora vizualno korigirati?

Ukoliko želite vizualno povećati male prostore, upotrijebite svijetle, hladne boje na svim površinama. Prema riječima stručnjaka plava boja smiruje i poboljšava unutrašnji mir, zelena odmara oči i pomaže u meditaciji, a ljubičasta budi kreativnost. Nakon što ste vizualno povećali prostor pomoću hladnih boja, načinite i protutežu uz pomoć upotrebe toplih detalja poput vaza koje će unijeti toplinu. 
Za povećanje prostora poželjno je i korištenje ogledala gdje god smatrate da je prikladno jer ćete tako stvoriti iluziju dvostruko većeg prostora.
Odaberite namještaj iste boje kao što je i pozadina prostora (zidovi) ili proziran namještaj poput staklenog stola. Na taj se način namještaj stapa s pozadinom i povećava prostor.
Ukoliko se odlučite na kupovinu namještaja manjih dimenzija, ne znači da će to nužno pomoći pri smanjenju prostora, ali uporaba manjeg broja komada namještaja sigurno hoće.
 
Ukoliko pak želite vizualno smanjiti velike prostore upotrijebite tamne, tople boje na svim površinama. Tako je crvena najjača od svih boja i predstavlja toplinu, a savjetujemo vam da ju koristite samo u detaljima. Smeđa boja pak u svim svojim nijansama predstavlja zadovoljstvo i udobnost. Također ne morate ustrajati na crno-bijeloj kombinaciji. Kombinacija bijele i crvene boje u dnevnom boravku ili pariško plave i žute u kuhinji su izuzetno su privlačne.
Što se tiče boje namještaja, svakako bi trebala biti u kontrastu u odnosu na boje zidova.   
 
 

Koja je funkcija prostora?

U spavaćoj ili dnevnoj sobi preporučujemo upotrebu neutralnih ili pastelnih boja. Svijetle nijanse plave ili zelene osvježiti će kupaonicu dok će upotreba crvenih i ljubičastih detalja u kuhinji potaknuti vašu kreativnost.
 
 

Koliko vremena ćete provoditi u pojedinim prostorijama?

Ukoliko u nekom prostoru boravite duže vrijeme, nije preporučljivo korištenje agresivnih boja poput crvene ili žute. Takve nijanse preporučuju se upotrebljavati samo u detaljima.
 
 

Hoće li se prostor koristiti više po danu ili noći?

Svjetlo ima veliki utjecaj na boje pa ukoliko uređujete prostor koji će se koristiti pretežno po noći pripaziti na odabir boje koja će izgledati dobro na umjetnoj svjetlost. Pa tako nije preporučljivo koristiti bijelu boju ili sjajne materijale, ukoliko koristite jako osvjetljenje.