Naslovnica
O nama
Povijest tvrtke
Misija i vizija tvrtke
Katalog proizvoda
Novosti u ponudi
Sustavi za strojno nijansiranje
Naši dobavljači
Savjeti stručnjaka
Velekem Partner Card
Dizajn interijera
Veleprodaje
Maloprodaje
Kontakt
Impressum

Tražilica

Anketa
Koliko ste zadovoljni sa uslugom i ponudom u prodajnim centrima Velekema?

Povijest tvrtke

 
Kao savršeni spoj tradicije i kvalitete, Velekem d.d. je uz vas već dugi niz godina. Daleke 1952. g. osnovan je radni kolektiv za promet bojama, lakovima i soboslikarskim priborom na malo pod imenom "Boje i lakovi".

 
Tijekom narednih godina, poduzeće učvršćuje svoj položaj značajnog snabdjevača svojih prodavaonica i ostale maloprodajne mreže drugih poduzeća kako u Zagrebu tako i na većem dijelu Hrvatske. Asortiman roba se uskoro proširuje na tehničke kemikalije, organske boje i pigmente te u skladu s tim poduzeće 1960. g. mijenja naziv i nastavlja poslovanje pod imenom "Kemoboja" Zagreb.
 

 
 
"Kemoboja" Zagreb je za obavljanje svojih trgovačkih aktivnosti izvan Zagreba, osnovala Sektor vanjskih jedinica i to u Subotici, Skopju, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Varaždinu, Bjelovaru, Mostaru, Slavonskom Brodu i Sarajevu.
 
Sedamdesetih godina spajanjem poduzeća "Kemoboja", "Kemikalija" i "Kožaplastika" nastala je samostalna tvrtka "Kemikalija-Kemoboja".

 
 
Do 1978.g. poduzeće se više puta organizacijski mijenjalo, formiralo i spajalo da bi od 01. srpnja 1979.g. pod tvrtkom RO "Kemikalija" unutrašnja i vanjska trgovina Zagreb, bila sastavljena od 6 OOUR-a, između kojih je bio i "Velekem" specijaliziran za djelatnost veletrgovine izvan Zagreba koja je bila organizirana kroz 11 poslovnica: Subotica, Varaždin, Bjelovar, Pula, Osijek, Slavonski Brod, Zadar, Split, Banja Luka, Mostar, Skopje. Cijelo poduzeće imalo je oko 1.300 zaposlenika s velikom Radnom zajednicom u Zagrebu s oko 340 zaposlenih.
 
Donošenjem Zakona o poduzećima 1988. godine, OOUR "Velekem" nezadovoljan je predloženom novom organizacijom poduzeća te donosi Odluku o izdvajanju iz sastava RO "Kemikalija" i formira se posebno poduzeće.

 

Zaposlenici Velekema na zajedničkom druženju u Varaždinskim Toplicama, 1999.g.


 
Krajem 1992. godine riješilo se pitanje poslovnog prostora u Zagrebu, u ulici Koturaška cesta 51, te se formira i započinje s radom podružnica Zagreb.
 

Velekem ulazi u pretvorbu kao društveno poduzeće, a od 30.12.1994.g. pa do danas posluje kao dioničko društvo putem osam podružnica s vlastitim skladištima lociranim u županijskim centrima: Bjelovar, Osijek, Pula, Slavonski Brod, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb